Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Λίγα λόγια για τον M. C. Escher..












Μαθηματικά VS Ζωγραφική
Σκεφτήκατε ποτέ ότι όλα τα γεωμετρικά σχήματα που κατασκευάζουμε με απόλυτη ακρίβεια είτε με κανόνα είτε με διαβήτη είτε αλλιώς, δεν είναι παρά η ατελής αναπαράσταση μιας τέλειας νοητικής εικόνας? Ένα ισόπλευρο τρίγωνο σχεδιασμένο στο χαρτί δεν είναι ποτέ στην πραγματικότητα του χαρτιού μας τέλεια ισόπλευρο όπως είναι στην εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας.


Τα μαθηματικά και η ζωγραφική είναι δυο τομείς που αν και σε πολλούς φαίνονται να αποκλίνουν, τελικά μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά,άμεσα η έμμεσα, πράγμα που απέδειξε ο Ολλανδός χαράκτης Maurits Cornelis (M. C.) Escher.






Ο M. C. Escher γεννήθηκε το 1898 στο Leeuwarden της Ολλανδίας Ήταν ο τρίτος γιος μιας οικογένειας και ο πατέρας του ήταν πολιτικός μηχανικός. Αν και απέτυχε στις εξετάσεις και έτσι ποτέ δεν αποφοίτησε από το λύκειο από νωρίς έδειξε το ιδιαίτερο ταλέντο του στο σχέδιο. Ταξίδεψε στην Ιταλία και την Ισπανία και κατά την παραμονή του εκεί επηρεάστηκε πολύ. Η φύση των χωρών της Μεσογείου, το φως και η θάλασσα, εντυπωσίασαν τον Escher, και επέδρασαν στην πρώτη περίοδο των έργων του.

Μεταξύ των θαυμαστών του Escher βρέθηκαν και πολλοί μαθηματικοί, γεγονός καθόλου παράδοξο, αν λάβουμε υπ' όψιν μας ότι τα σχέδια του πολύ συχνά βασίζονται στις μαθηματικές αρχές της "συμμετρίας" ή της "δομής". Τα σχέδια του όμως, δεν είναι ένα απλό παιχνίδι συμμετρίας, αλλά διαπερνώνται από μία κύρια ιδέα που πραγματώνεται.


Λέει ο ίδιος: "...Οι βασικές ιδέες των σχεδίων μου συχνά μαρτυρούν την κατάπληξη και την απορία μου ενώπιον των νόμων της φύσης οι οποίοι λειτουργούν στον κόσμο που μας περιβάλλει. Αυτός που θαυμάζει ανακαλύπτει ότι αυτό από μόνο του αποτελεί ένα θαύμα..."


Ακόμη "..Η ανάπτυξη μιας γραφικής εικόνας μπορεί να χωριστεί σε δύο ευκρινώς προσδιορισμένες φάσεις. Η διαδικασία ξεκινά με την αναζήτηση μιας οπτικής φόρμας, η οποία θα ερμηνεύει όσο πιο καθαρά γίνεται τον ειρμό των σκέψεών σου... Παρ' όλ' αυτά, η νοητική εικόνα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την οπτική εικόνα, και όσο κι αν κανείς προσπαθεί δεν κατορθώνει να "πιάσει" την πληρότητα της τελειότητας η οποία πλανάται στο μυαλό και την οποία κάποιος, τελείως λαθεμένα, αντιλαμβάνεται ως κάτι που "βλέπεται" ..."

"Ένα επίπεδο το οποίο μπορούμε να φανταστούμε επεκτεινόμενο προς όλες τις διευθύνσεις, μπορεί να γεμίσει και να διαιρεθεί επ' άπειρον με όμοια γεωμετρικά σχήματα που συνορεύουν απ΄όλες τις πλευρές χωρίς να αφήνουν κενά."






Περισσότερες πληροφορίες για τον M. C. Escher μπορείτε ν βρείτε εδώ:http://www.docstoc.com/docs/22631114/%CE%9F-%CE%9F%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%8C%CF%82-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82-M-C-Escher-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου